Kassák levelezése 1909 októbertől decemberig

_

Kassák Lajos levele Kiss Károlynak
Gentből Újpestre, 1909. október 3.

Szervusz Károly!

Ne haragudj, hogy oly soká nem írtam de így voltam nem csak veled: mindenkivel. Kegyetlenül sok kellemetlenségen kellett rövid idő alatt keresztül esnem amelyek mondhatni nagyon meg viseltek. Anarkista mozgalom véget egy tiltott gyülés alkalmával rajtunk ütöt a rendőrség. Bezártak minden kihallgatás nélkül. A börtön letelte után átt toloncoltak Poroszországba, ahol megint kihallgatás nélkül örökre kitiltottak. Így aztán két ország között evickélődöm már 3 hét óta. Ma éjjel érkeztem vissza Brüsszelbe, és hajnalban utazom kerülő uton Páris felé. E lapot is csak ugy reptibe írom egy Anarkista tanyán éjjel 11 óra van. Kérlek menjbe a Jolánhoz mond meg neki hogy leveleit megkaptam s ne haragudjon hogy még nem válaszoltam. Ennek is a föntiek az oka a haza küldött verseket ne vigye be a lapokhoz csak a megjelenteket szereze meg Vojtickitól egy könyvet vegyen meg és küldje minél előbb címemre: Páris Centrál poszt resztante
Küldjétek el az igazolványt is.
Írjatok sokat mind ketten.
Szervusztok

_

Kassák Lajos levele Kiss Károlynak
Párizsból Budapestre, 1909. október 28.

Szervusz Károly!

Írok újra és újra írok, és várom a választ, de hiába. Írok az egyiknek, írok a másiknak, de úgy látszik egyik sem érdemesít, hogy válaszoljon.
Mi ennek az oka? Csak az hogy meguntátok a sok irka firkát? Vagy tán egyébb is? No hisz már nem fog soká tartani!
Ha jól megy Novemberben már nem lesz kinek firkálnotok. Írtam neked: arra a Jolán válaszolt. Írtam a Jolánnak arra pedig sem ő se te nem erőltetted meg magad. Kértem hogy menjen el hozzád és kérjen meg, mennyiben most igen jó alkalom volna ahhoz hogy néhány könyvet eladhassak kérlek küldjél egy adagot belőlük hiszen a haza készülök sajnos de hasonló módon nagyon is alkalmam lesz vissza fizetni. Ezeket írtam Jolánnak s mos[t] újra neked is ezekkel rukkolok elő (persze abban a jó reményben hogy legalább röktön válaszolni fogsz!)
Mi újság oda haza? Hogy állsz a költészettel? Nálam eddig jól szaporodnak. Szaporodnak de egyéb semmi. Kérlek röktön írj és ha módodban áll a könyveket is küldd röktön mos[t] segíthetek velük magamon.

Címem: Ludwig Kassák Páris Rue Mouffetard 86 Hotel.

Mi van Jolánnal?

Szervusz
Lajos

_

Simon Jolán levele Kassák Lajosnak
Újpestről Párizsba (Mouffetard 86), 1909. november 5.

Kedves Kasi!

Iszonyú nagy elfoglaltságok közepette végre szakítok magamnak annyi időt, hogy neked egy lapot írjak. Én azt hiszem te azért nem fogod a barátságod a jövőben sem megvonni tőlem azért mert én neked ritkán írok. Mert hisz Te csak megtudod érteni hogy mi az mikor az ember kénytelen magát az igába fogni nem csak magáért hanem hogy másoknak meg legyen ami a létfentartáshoz szükséges. Ami a könyveket illeti, a héten megkapod ha máskor nem hát éjjel csomagolom be. Habár a Kari könnyebben megtehetné hisz sétál egész nap. Na de hadjuk. A viszontlátásig béke veled.

Szervusz
Jolán

_

Kassák Lajos levele Simon Jolánnak
Párizsból Újpestre, 1909. december 11.

Kedves Jolán!

Igaz, igaz majdnem elfelejtettem elismerni a te logikus következtetésed. Tudod ami a könyvek küldését illeti. Tényleg igazad van nem érdemes 7 kor. kidobni annak a kinek van csupán azért hogy egy nincstelen 30-40 frankot csináljon belőle, fő az hogy az ember a zsebivel gondolkozzon. Mellékesen megjegyezve most ülök föl a hazafelé iparkodó vonatra, 9 óra este van kedden szerdán otthon is leszek már.

Szervusz Lajos

_

Kassák Lajos levele Simon Jolánnak
[Budapest, 1909 december?]

Szervusz Jolán!

Nem tudom meg-e kaptad a levelem amit –e héten küldtem. [...] Kérlek, ha rá érsz ma vagy holnap ebéd után látogas meg okvetlen eljöttelek volna én de tudod 75 órai folytonos utazás után össze vagyok törve.
Kérlek jöj biztosan, ha teheted még ma! Hozd magaddal a Kis Károly által letisztázott verseimet is.
Ha nem jösz kérlek röktön írd meg egy lapon.
Cimem Árbóc-u 4 sz. IIIem 49ajto

Szervusz Lajos